Uienkroepoek Zoete smaakbommetjes

Met onze kroepoek van zeeuwse bodem wilden we graag een eerbetoon brengen aan bijzondere ingrediënten uit de streek. En welke groente wordt er vaak over het hoofd gezien, maar is oh zo belangrijk voor het toevoegen van smaak? In vrijwel elk gerecht, in elke wereldstreek? De ui. Wij zijn er trots op.

Kruidig en zoet

Want wat een smaakbommetjes zijn het toch, die uien. Kookfans weten dat uien onmisbaar zijn in zowat elke maaltijd. Ze zijn overal op de wereld geliefd om hun kruidige, zoete smaak. De uien die wij gebruiken voor onze kroepoek komen van de Brabantse Wal, op enkele kilometers van Tholen. Daar worden ze verwerkt, maar de uien zelf groeien in heel Zeeland en West-Brabant. De twee provincies komen prachtig samen op de Brabantse Wal: een mooi glooiend landschap, dat agrarisch wordt gebruikt maar ook een waardevol natuurgebied is. Met afwisselend klei- en zandgronden, ook bekend van de aardbeien en asperges.

Thuisbasis Ossendrecht

Onze partner voor de uienkroepoek is Snebo, het familiebedrijf van Toon en Monique Snepvangers. Zij verwerken elke week zo’n anderhalve  ton uien vanuit hun thuisbasis in Ossendrecht. Ze telen plant-uien in plaats van zaai-uien: deze bevatten meer massa en minder bruine huid. Dat betekent dat er na verwerking lekker veel ui overblijft en veel minder afval.

Minder suiker en zout

Onze uienkroepoek bestaat groot deel uit ui en is daardoor van zichzelf al lekker zoet en kruidig. Daarom zijn er nauwelijks nog toevoegingen nodig en dat scheelt veel in het suiker- en zoutgehalte dat we in de fabriek nog moeten toevoegen. Een lekkere lokale snack, glutenvrij, geen e-nummers en met minder suiker en zout dan normale kroepoek. Met alleen de lekkerste uien en tapioca, verwerkt tot een knapperig hapje. Dat geschikt is voor vegetariers en veganisten.

Volg jij ons al?

Wil je ook weten wat wij allemaal aan het doen zijn?
En op de hoogte blijven van onze laatste acties!
Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.