Veiligheid en kwaliteit Over gluten, allergenen en speciale diëten

Van oorsprong zijn we slagers. Maar we willen graag nieuwe en lekkere producten maken die ook niet-carnivoren kunnen eten. En als we dan toch vleesproducten maken, hoe kun je dat dan zo eerlijk en duurzaam mogelijk doen?

Dat bracht ons tot een aantal nieuwe keuzes voor ons bedrijf en een geheel nieuwe tak in ons assortiment: Zeeuwse kroepoek, gemaakt van streekproducten. Twee van de drie kroepoeksmaken zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dat is best een hele stap voor een vleesverwerkend bedrijf. Maar het is een stap richting de toekomst die we graag zetten. En we lopen vrolijk en vastberaden door op dit pad, onder andere via het Beter Leven keurmerk en het maken van lekkere snacks uit B-keuze groenten. Hieronder leest u meer informatie over allergenen zoals garnaal en ei, plus een lijst van onze glutenvrije producten.

Kroepoek en allergenen – garnaal, ui en zeewier

We eten heel veel kroepoek in Nederland, maar tot voor kort maakten we die niet zelf. De grondstoffen kwamen altijd uit Azië. Wij houden zelf erg van kroepoek en vonden het tijd voor een Nederlandse variant. En omdat we trotse Zeeuwen zijn hebben we de ingrediënten voor onze kroepoek van heel dichtbij gehaald. Uien van de Brabantse wal, zeewier uit Yerseke en Hollandse garnaaltjes uit de Noordzee.

Voor het maken van deze drie soorten kroepoek hebben we een compleet nieuwe fabriekshal weggezet, om alles zuiver en schoon te kunnen houden. Het zeewier, de uien en garnalen komen in grote hoeveelheden binnen. Deze worden gekookt, gedroogd en met toevoeging van tapioca tot deegplakjes gevormd. Deze gaan dan via de lopende band naar een bakmachine, die het deeg op 185 graden bakt. Een trilplaat zorgt ervoor dat er geen vet op de kroepoek achterblijft. En één minuutje later zitten de kroepoekjes in een vrolijke zak en pakt een medewerker ze in. Klaar voor transport!

Omdat garnalen een allergeen zijn moeten deze apart verwerkt worden. Volledig gescheiden van de vleesproducten en ook apart van de andere soorten kroepoek. Dat doen we met een slim logistiek proces. In onze fabriek maken we drie dagen in de week onze Wilthagen Zeeuwse kroepoek: eerst de uienvariant, daarna die met zeewier en tot slot de garnalen. Daarna zorgen we er samen voor dat de hele ruimte grondig gereinigd wordt, zodat alles veilig is en blijft en we met een schone lei aan de uien en zeewier kunnen beginnen. Onze kroepoek wordt in eigen huis verpakt en gaat dan naar diverse supermarkten, delicatessenzaken en streekwinkels. Zo kan iedereen lekker en bewust snacken met onze Zeeuwse kroepoek. En je steunt er ook nog eens lokale boeren en vissers mee.

Gluten en overige allergenen

Omdat we tapiocameel gebruiken en verder helemaal niets is onze Wilthagen kroepoek glutenvrij. En dat geldt voor alle grondstoffen, ook voor de Wilthagen spekknabbels en de leverworst bijvoorbeeld. Wilthagen producten bevatten ook geen eieren, soja of melk.

Hieronder een lijst met glutenvrije producten:

 • Zeeuwse kroepoek
 • Knabbelspek
 • Knabbelbacon BBQ
 • Spekknabbels Naturel
 • Spekknabbels Paprika
 • Knabbel spekkrullen Paprika
 • Knabbel spekkrullen Zeezout & Zwarte Peper
 • Kaantjes
 • Zeeuwse Leverworst
 • Zeeuwse Boerenleverworst
 • Biologische Kipleverworst
Volg jij ons al?

Wil je ook weten wat wij allemaal aan het doen zijn?
En op de hoogte blijven van onze laatste acties!
Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.