Lekker circulair en vegan snacken

Go vegan (of flexi, of vega) met de Krupi Chips van GRO en Wilthagen

Nederlanders zijn echte koffieleuten. We zijn zelfs de allerfanatiekste koffiefanaten van de hele wereld. Al die bakkies troost laten wel grote hoeveelheden koffiedrab achter. Het innovatieve bedrijf GRO gebruikt deze koffiedik voor het kweken van hun smakelijke oesterzwammen. En ze vonden Wilthagen om daar een verrassend nieuw product van te maken: Krupi Chips. Een product met een goed verhaal.

Krupi chips Wilthagen

Omgekeerde ontwikkelingshulp

Het idee om oesterzwammen te kweken op koffiedik is ontstaan in Zimbabwe. Daar werden paddenstoelen gekweekt op het restafval van koffieplantages, om zo kinderen in een tehuis van waardevolle extra voedingsstoffen te voorzien. “Oesterzwammen zijn rijk aan eiwitten, proteïne, vitaminen en mineralen. Dit procedé is in 2011 meegenomen naar Nederland, bijna als een soort omgekeerde ontwikkelingshulp. In Zimbabwe was schaarste en te weinig eten. Hier hebben we juist teveel keuze en is er veel verspilling”.

Aan het woord is Leonel van der Steen, officemanager van GRO. Zij vertelt hoe de teelt van oesterzwammen helemaal circulair is gemaakt: de afnemers van de GRO producten leveren ook de koffiedik. Er rijden geen lege vrachtwagens. Ongebruikte delen van de paddenstoelen worden verwerkt tot een natuurlijke smaakversterker, zodat er bijvoorbeeld minder zout nodig is bij het maken van snacks en soepen.

Engelse topchef

GRO verkoopt de oesterzwammen maar ook smakelijke gemaksproducten, zoals kroketten en bitterballen. Er is een smeuïg ragoutbroodje van oesterzwammen gecreëerd. En binnenkort wordt er ook een gloednieuwe carpaccio gelanceerd, die geschikt is voor vegans. Ook de Krupi Chips zijn vegan. Ze zijn bedacht door de Engelse topchef Jean Beddington. Zij maakte voor GRO diverse gerechten van oesterzwammen en bedacht daar ook een krokant chipje bij. Dit was meer bedoeld als grapje, om te laten zien hoe veelzijdig zwammen kunnen zijn. Maar mensen waren direct laaiend enthousiast over de kroepoek-achtige chips. Daarom besloot GRO een partner te zoeken die de crisps op grote schaal kon maken.

“We kwamen via-via uit bij Wilthagen, omdat die eigenlijk als enige de kroepoektechniek beheersen. En via private label ook andere bedrijven met dit procedé kunnen helpen. Bovendien hebben ze veel ervaring in de omgang met allergenen”. De Krupi Chips zijn verrassend lekker en bestaan voor meer dan 50% uit paddenstoel. Daarmee houden ze het midden tussen kroepoek en groentechips, vandaar de naam.

Vleesliefhebbers verleiden

Uit recente cijfers blijkt dat tien procent van de Europeanen zichzelf vegan of vegetariër noemt. Dat zijn 75 miljoen mensen. De verkoop van vleesvervangers steeg de afgelopen jaren dan ook gigantisch. Maar 90% van de mensen eet dus nog steeds geregeld vlees. Van der Steen: “We hebben bij GRO ook een blended burger ontwikkeld, dus rundvlees vermengd met oesterzwammen. Omdat we dan de meeste impact kunnen maken. Vegetariërs en vegans zijn al om, die denken al anders. Maar het zijn juist de flexitariërs die het grote verschil kunnen maken: de mensen die vlees eens een dagje laten staan, of kiezen voor vleesvervangers. Als je vleesliefhebbers kunt verleiden met lekkere snacks en sappige burgers, dan maak je echt een verschil.”

Voor meer info over GRO: kijk op de website gro-together of de facebookpagina. En volg al het lekkers op Instagram: @gro_mushrooms.

Wilthagen maakt behalve Krupi Chips ook Buitenbeentjes groentechips. En biologische Zeeuwse kroepoek, in de smaken Noordzeegarnalen, Oosterscheldezeewier en Hollandse Uien. Die laatste twee smaken zijn ook geschikt voor vegans.

Volg jij ons al?

Wil je ook weten wat wij allemaal aan het doen zijn?
En op de hoogte blijven van onze laatste acties!
Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.