Zeewierkroepoek Van sappig knotswier
Nederland loopt in Europa voorop met de teelt van wieren en algen. Want zeewier is het eten van de toekomst: het groeit op akkers in de zee, gewoon door zonlicht en de voedingsstoffen in het water. Er is geen landbouwgrond voor nodig en ook geen zoet water. En als je het zeewier slim oogst dan groeit het razendsnel weer aan. Fantastisch toch?
Geen zeegroente
In ons zeewater komen wel 150 soorten eetbaar zeewier voor. Wakame, van de Japanner? Dat vind je ook gewoon bij ons in het water. Zeewier is geen zeegroente zoals zeekraal of lamsoor: deze groeien met hun worteltjes in het zand of het slik. Wieren zijn algen, die zich hechten aan stenen, schelpen of bijvoorbeeld touw.
Eetbare wieren
Van al die soorten zeewier is er maar eentje die z’n zilte smaak behoudt bij verhitting. En dat is het knotswier, uit de Oosterschelde. Duurzaam geoogst door Jan Kruijsse van de Zeeuwse Zeewierhandel, die ook wel bekend staat als als Jan de Wierenman. Hij is één van de drie Nederlanders die een vergunning heeft om wieren in het wild te snijden. Hij was ooit kokkelvisser, maar gooide het roer om en ging zeewier oogsten in de Oosterschelde. Daar sneed hij knotswier, dat vooral werd gebruikt als natuurlijk bubbeltjesplastic voor in de oestermandjes. Tot hij op een culinaire vakbeurs een Japanse stand zag met exclusieve soorten eetbare wieren, en besefte dat hij elke dag veel van die wieren zag in onze eigen Zeeuwse wateren.
Klappers en klakkers
Jan Kruijsse snijdt de wieren met de hand, met een handzeis. De worteltjes blijven staan zodat het wier weer aan kan groeien. Het knotswier staat ook bekend als klappers, in Zeeuws-Vlaanderen zeggen ze klakkers. Omdat de zeewierblaasjes klappen, klakken of knallen als kleine luchtballonnetjes. Knotswieren fungeren als de jungle van de zee, kleine zeedieren schuilen er graag in. Dit zeewier zie je meestal als decoratie, in de eerdergenoemde oestermandjes of als versiering voor een plateau fruits-de-mer. Maar je kunt het dus na de juiste verhitting gewoon eten. Het bevat talloze mineralen en vitaminen en heeft een zilte, umami smaak. Jan Kruijsse levert het knotswier aan vanuit Yerseke, rechtstreeks uit de natuur: de Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland en daar zijn wij als Zeeuwen trots op.