Wilthagen tipt: Zo maak je de perfecte borrelplank
Borrelen, wie is er niet gek op? Na een lange werkdag gezellig samen komen met een goed glas van het een of ander. Dan komen vaak de beste gesprekken op gang. Maar bij een glaasje, hoort natuurlijk ook iets te eten. Wij van Wilthagen worden blij van een goede borrelplank en bestellen deze dan ook graag tijdens een borrel buiten de deur. Kaas, vleeswaren, olijven, goed brood met smeersels, ingemaakte groenten. Het kan niet uitgebreid genoeg. Nou is het natuurlijk fijn als er zo’n plank voor je wordt gemaakt, maar geloof ons: die perfecte borrelplank maak je ook heel makkelijk zelf. Het begint allemaal met goede ingrediënten. En laat ons Zeeuwse familiebedrijf die nou net in huis hebben.
Voor ieder wat wils
Smaken en voorkeuren verschillen, daarom ziet de perfecte borrelplank er voor iedereen anders uit. Maar door een mooi geheel te maken van verschillende smaken en structuren, en zowel plantaardige als dierlijke producten aan te bieden, is het mogelijk om voor zowel de carnivoor, de vegetariër en de veganist een goede borrelplank op tafel te zetten.
Kaas en worst
Wat ons betreft is kaas onmisbaar op een borrelplank. Kaas uit de streek doet het altijd goed. Kies eens voor een kruidenkaas zoals fenegriek of brandnetel. Liever naturel? Neem dan belegen of oude kaas, en serveer er Zeeuwse mosterd bij. Oude kaas combineert ook goed met iets zoets, zoals een chutney. Druiven, noten of vijgenbrood smaken lekker bij kaas en staan bovendien leuk op de plank. Vleesliefhebbers hebben graag een stukje worst bij de borrel. Je kunt kiezen voor een droge worst, bijvoorbeeld een variant met venkelzaad. Maar hou je van leverworst, vergeet dan zeker de Zeeuwse leverworst of biologische kipleverworst van Wilthagen niet. Deze ambachtelijke worsten combineren beide goed met de mosterd of chutney op je plank.
Dips en smeersels
Een absolute must bij de borrel zijn dips en smeersels. Het is een slim idee om deze vegan te maken, zodat de veganisten in het gezelschap niet veroordeeld zijn tot droge crackers en brood. Maak een goede kruidenboter van gezouten margarine met knoflook, citroenrasp en verse kruiden. Een scheut sherry of cognac geeft de boter nog meer smaak. Tapenade maak je door gedroogde tomaten en/of olijven te pureren met olijfolie, knoflook, kappertjes en verse kruiden zoals basilicum. De Zeeuwse kroepoek van Wilthagen leent zich goed om te vullen met tapenade. Wist je dat de varianten zeewier en uien geheel vegan zijn? Voor dips is vegan mayonaise een goede basis. Je kunt deze zelf maken, maar er zijn ook prima varianten te koop in de supermarkt. Met verse knoflook, komkommer en wat Griekse yoghurt wordt het tzatziki. Maar je kunt de mayo ook mengen met wasabi of srirachasaus voor een Aziatische twist. Onderschat ook een vers gemaakte guacamole op je borrelplank niet. Serveer daar de nieuwste groentechips van Wilthagen in de smaak maïs bij.
Wat nog meer?
Naast groentechips, toastjes en kroepoek, hoort er bij dit alles goed brood. Liefst nog warm uit de oven, met knapperige korst. Lekker met een lik kruidenboter of om te dippen in extra vergine olijfolie. Om nog meer krokants toe te voegen aan de borrelplank, heeft Wilthagen verschillende varianten spekknabbels. De vega(n)’s doe je een plezier door wat noten, pompoenpitten, ingemaakte groenten, olijven of krokante kikkererwten met barbecuekruiden uit de oven toe te voegen.
Zo zie je maar: zelf een perfecte borrelplank te maken is niet moeilijk. En met de producten van Wilthagen lukt dat misschien nog wel beter dan in de horeca. Ga jij ook je vrienden en familie verrassen, komend weekend?
Door Emma van der Horst