Feestelijke hapjes
Twee recepten voor de feestdagen. Om gezellig samen te koken en te borrelen. Fijne dagen alvast!
Pickled Leverworst van Wilthagen
De smaak van zoetzuur en winterse kruiderij veranderen die ouwe trouwe leverworst in een verrassend nieuw hapje. Een leuk extraatje voor op de borrelplank, met bijvoorbeeld droge worst en (knabbel)spek. Neem er vooral een fris Zeeuws speciaalbiertje bij.
Ingrediënten:
- Wilthagen leverworst,
- azijn,
- suiker,
- aalbessen (of cranberries),
- zilveruitjes,
- groene peperkorrels,
- laurier
Ook nodig: weckpotje of andere leuke schaal/houder.
Bereiding:
- Meng half azijn, half water en een schepje suiker, genoeg zodat de leverworst straks helemaal onder kan staan. Breng dit kort aan de kook zodat de suiker oplost en laat afkoelen met peperkorrels en laurier erin, zodat de smaken er in trekken.
- Ris de aalbessen van hun steeltjes. Of: kook de cranberries met wat water en een schepje suiker, heel zachtjes tien minuten. Laat ook deze afkoelen.
- Maak laagjes in je weckpot: zilveruitjes, laurier, groene peperkorrels en aalbessen/cranberries, afgewisseld met plakken leverworst die je door de helft of in kwarten hebt gesneden.
- Serveren met een prikkertje erbij, zodat iedereen lekkere stukjes gepickelde leverworst of zoetzuur uit het potje kan hengelen. Niet om te bewaren, vanwege verkleuring van de leverworst: gewoon diezelfde dag verorberen.
Wilthagen Uienkroepoek gevuld met ‘peestamp’ of mini-hutspot
Ui, wortel en aardappel: dat maakt samen hutspot, ook wel peekluts of peestamp genoemd. Misschien wel de meest geliefde stamppot.
Wilthagen Uienkroepoek is knapperig en iets zoet. Door de vorm kun je ze prima vullen. Deze kroepoeksmaak gaat goed samen met het zoete van wortel en het aardse van (zoete) aardappel. Crème fraîche en bieslook brengen wat frisheid erbij.
Ingrediënten:
- Wilthagen Uienkroepoek;
- zoete aardappel;
- wortel (winterpeen);
- zout en peper;
- crème fraîche;
- lekkere mediterrane olijfolie;
- sprietjes bieslook;
Bereiding:
- Snij kleine gelijkmatige blokjes van winterpeen/wortel en zoete aardappel en kook ze in een beetje water in 8-9 minuten zachtjes gaat. Proef af en toe even ter controle, de blokjes moeten heel blijven en wat beet houden. Bestrooi ze met wat zout.
- Maak de crème fraîche aan met olijfolie, snippertjes bieslook, zout en peper.
- Meng de (afgekoelde) wortel en zoete aardappel met het crème fraîche mengsel en proef of er misschien nog wat zout of peper nodig is.
- Vul de kroepoek en garneer met extra bieslook en misschien zelfs nog een extra kroepoekje bovenop. Doe dit kort voor je ze wil serveren, anders wordt de kroepoek zacht.
Varieer ook eens met stukjes zeekraal en/of Hollandse garnaaltjes. Eet smakelijk!