Borrelen met de leukste cluppies van het land

Nederland is een land vol clubjes en verenigingen. Die het samen gezellig hebben en lief en leed met elkaar delen. Vaak onder het genot van een hapje en een drankje, want eten verbroedert.

Wie zijn al deze cluppies? Waarom komen ze bij elkaar, wat maken ze samen mogelijk, wat is hun verhaal? We wilden in elke provincie de leukste cluppies leren kennen, die we vervolgens beloonden met een lekker borrelpakket. En in elke provincie kreeg één cluppie geluksvogels een geheel verzorgde vrijdagmiddagborrel, oftewel een VrijMiBo. Een mooie grote borrelplank, helemaal volgeladen met onze Zeeuwse snacks. Bezorgd door de Kleinste Foodtruck van Nederland.

Foodtruck op een oplegger

De VrijMiBo bestond uit het gehele assortiment van Wilthagen: knabbelspek en knabbelbacon, Zeeuwse kroepoek en vele lekkere groentecrisps. Alleen geen Zeeuwse leverworst, want deze moest gekoeld mee en dat was soms lastig tijdens verre reizen op lange dagen. Als compensatie daarvoor hadden we extra snacks en echt Zeeuwse drankjes meegenomen: bier van Slot Oostende, een Borssels bessenwijntje en de sappen van De Appelaere.

Door de vele persoonlijke reacties op onze wedstrijd was het lastig om steeds maar één provinciale winnaar te kiezen. Daarom hebben we soms twintig borrelpakketten opgestuurd in plaats van tien. We hadden zeker reacties van bedrijven verwacht, omdat de VrijMiBo toch een traditie uit het bedrijfsleven is. Maar we hadden van te voren niet gedacht dat we zulke bijzondere cluppies zouden treffen. Die zich jarenlang belangeloos inzetten voor de samenleving. Cluppies van vrijwilligers werden vaak door anderen genomineer

d. Met de reden: déze mensen verdienen echt een feestje. Omdat ze zelf altijd de feestjes organiseren. Of grote steun bieden. De speelgoedbank. Mantelzorgers. De wensambulance. De schoonmakers van de sporthal. Mensen die samen een oude molen draaiende houden. Of elke nacht een veilige slaapplek verzorgen voor daklozen.

Samen het leven vieren

En leuk waren ook de reacties van Zeeuwen die in een andere provincie zijn gaan wonen. En die familie en vrienden wilden laten proeven van Zeeuwse lekkernijen (“wel jammer dat er geen bolus bij zit”). Er waren enthousiaste inzendingen van echte knabbelspek-fans en leverworstfanaten. Maar die persoonlijke verhalen, die troffen ons het meest. Bij elkaar zijn met iets lekkers, om het leven te vieren. Het was in elke provincie een klein feestje op zich om alle reacties te lezen.

Kees Griep: “De eerste prijsuitreiking was in Breda bij een revalidatie-instelling. De winnares had het personeel van de afdeling én cliënten uitgenodigd. Het is een echt Brabants feestje geworden daar. We hebben een speelgoedbank beloond en een wandelgroep van mantelzorgers. We hebben een kappersteak blijgemaakt tijdens een spontaan Oktoberfest. En ook kwamen we langs op het Mediapark, waar we ineens in de sfeer van Temptation Island en Expeditie Robinson zaten te borrelen. Heel mooi was ook het bezoek aan de Wensambulance, wat een verhalen hebben we daar gehoord. We picknickten buiten in de zon bij de Weggeefschuur en op de stoep van de Trekschuit, een instelling voor gehandicapten. En memorabel was ook de vrijwillige brandweer, die met een borrel beloond werd na een intensieve oefening”.

Cabaretgroepjes, vriendinnenclubs, woongroepen, voetbalfans. De spelletjesclub, de plantenstekjes-ruilvereniging, collega’s van de nachtdienst. Studentenverenigingen van dertig jaar terug. Die kregen allemaal een borrelpakket.
“We kunnen niet zonder elkaar”. “Ondanks die drukke to-do lijsten maken we elke maand tijd voor elkaar vrij”. Het was mooi om te lezen en erg leuk om de borrels te verzorgen. Volgend jaar bedenken we absoluut weer een actie. Maar dan in de vorm van een bijzondere meet & greet. Daarvan houden we jullie zeker op de hoogte. Cluppies van Nederland: het was zeer aangenaam om jullie een jaar lang te leren kennen!

Volg jij ons al?

Wil je ook weten wat wij allemaal aan het doen zijn?
En op de hoogte blijven van onze laatste acties!
Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.